top of page

Srećan Jesenji Festival !!!

Jinshan Construction DOO Bor i Jiuzhou International Construction DOO Bor Vam žele srećan praznik sredine jeseni.


Malo istorije:

Prema legendi, u antičko doba, na nebu se uzdiglo deset zastrašujućih sunaca, a jaka izloženost i ekstremno visoka temperatura zagorčavali su živote ljudi.


Heroj po imenu Houji je svojim strelama oborio devet i ostavio jedno Sunce da sija na nebu. U znak zahvalnosti, od Boga je dobio eliksir večnog života, koji je dao svojoj voljenoj ženi Čange na čuvanje, jer nije želeo večnost bez nje.Ali dok je jednog dana Houji bio u lovu, njegov šegrt je pokušao da ukrade eliksir za sebe. U očajničkom pokušaju da ga sačuva od lopova Houjieva žena Čange je popila napitak i postala besmrtna. Pošto besmrtni ne mogu živeti sa običnim ljudima, morala je da napusti ovaj svet i ode na Mesec. Tu je mogla samo da posmatra svet smrtnika iz daleka. Petnaesti dan osmog lunarnog meseca je Festival sredine jeseni, proslava koja u centar stavlja Mesec. Uživanje u punom mesecu na ovaj dan je tradicija koja se proslavlja vekovima.


Pored Prolećnog festivala, Festival sredine jeseni je jedna od najvažnijih proslava u Kini, koji simbolizuje ponovno okupljanje porodice. Okrugao oblik punog meseca izražava ljudske želje.Mesečevi kolači su tradicionalno kinesko pecivo, a jedenje istih je tradicionalni običaj. Zbog različitih navika u ishrani u različitim regionima, mesečevi kolači se razlikuju po ukusu. Tradicionalni ukusi uključuju punjenje od žumanca, paste od kineske urme i paste od pasulja. Sada, postoje nove varijante, pa imamo mesečeve kolače sa ukusom durijana, kao i kolače za ljubitelje sladoleda.Comments


bottom of page